آثار باستانی و تاریخی از جمله مهمترین جاذبه های گردشگری در هر کشور است و در این میان پل های قدیمی که با مواد ابتدایی و با معماری های زیبا درست شده اند اهمیت خاصی دارند.
به گزارش گروه خواندنی های مشرق، کشور ایران با دیرینه ای به قدمت تاریخ ، سرشار از جاذبه هایی است که آن را همچون نگینی در پهنه گیتی ، متمایز ساخته است. کشوری سرشار از دیدنی های طبیعی ، باستانی ، تاریخی ، زیارتی و تفریحی که به لطف یزدان پاک و همت ایرانمردان همیشه سرفراز در جهان جایگاه بالایی دارد.
پل پنج چشمه
این پل در 5 کیلومتری ماکو بر روی رودخانه پر آب زنگمار ساخته شده است. پل پنجچشمه از آثار دوره صفوی است و به منظور ایجاد ارتباط بین تبریز - ماکو و همچنین روستاهای اطراف ساختهشده است. این پل که قبلاً دارای پنج چشمه بود، اینک چهار چشمه دارد. در اواخر دوره قاجاریه، دو چشمه ازچشمههای پل خراب شده و هنگام مرمت و بازسازی، به جای دو چشمه، چشمهای بزرگتر ساخته و پنج چشمهرا به چهار چشمه تبدیل کردهاند. مصالح پل از سنگ است و طرحی بسیار ساده دارد.
پل شاپوری
در فاصله 2 کیلومتری جنوب غربی خرمآباد و در غرب شهر قدیمی «ایزدخواست» یکی ازشاهکارهای معماری و پلسازی دوره ساسانی باقیمانده است. این پل 28 تاق در جهت غربی ، شرقی داشت کهامروزه فقط 6 تاق آن باقی مانده است. سطح هر پایه 66متر (6*11) و ارتفاع کنونی آن 16 متر است. تاقها باسنگهای حجاری شده، ساخته شدهاند. مصالح بنا از سنگ و ملاط ترکیبی است که اکنون نیز جداکردن آن ازسنگها به سختی امکانپذیر است.
پل آجری کوچه
در شمال روستای کوچه از توابع دهستان گودین شهر کنگاور پل آجری از بناهای دورهشاه عباس دیده میشود. این پل محکم بر روی آب خرم که از غرب به شرق جریان دارد احداث شده است. طولپل حدود 80/68 متر است. پایههای پل تا ابتدای طاق هر دهانه با سنگ لاشه بالا آورده شده و میان پایهها را باقلوه سنگ و سنگ لاشه پرکرده و با آجر روی آن را پوشاندهاند. هر پنج چشمه پل طاق جناغی دارد. طاق چشمهشمالی از سمت غرب جناغی و از سمت شرق هلالی شکل است. در طرفین پل سیل برگردانهایی با سنگ لاشهو ملاط گل و گچ ساخته شده است.
پل کشگان
پل کشگان بر سر راه باستانی و قدیمی طرهان به شهر باستانی شاپورخو قرار دارد و برروی رودخانه کشگان ساخته شده است. در پایین پل، پایههای دوره ساسانی به جای مانده است. این پل تقریباً300 متر طول و 11 پایه داشته است که در حال حاضر قسمتی از چهار پایه آن باقی مانده است. براساس متنکتیبهای به خط کوفی که از بذئه پل پیدا شده، در سال 388 هجری قمری به فرمان «بدربن حسنویه بن الحسین»ساختمان آن شروع شده و در سال 398 به پایان رسیده است. به فاصله یکصد متری جنوب این پل، آثار یک پلدیگر که به دوره قبل از اسلام و مربوط به عهد ساسانیان باقی مانده بین این پل و آثار به جای مانده پل ساسانیکشگان، پل جدیدی ساخته شده است.
پل شیخ
پل شیخ بر روی رودخانه قشلاق در 8 کیلومتری شمال سنندج احداث شده و از آثار دورهصفوی است. طول پل 5/53 متر و عرض آن 3/5 متر است. پل 6 دهانه دارد که سه دهانه آن دارای طاق جناغیو سه دهانه دیگر دارای طاقهای قوسی است.
پل شکسته
این پل در روستای خسرو آباد در استان همدان، بر روی رودخانه شهاب احداث شده و دارای دوچشمه اصلی و دو چشمه کوچک در طرفین چشمههای اصلی است. طاقهای هر چهار چشمه جناغی است کهتا بلندی ۱۵۵ سانتیمتر از تخته سنگهای لاشهای، با ابعاد مختلف و با ملاط گچ ساخته شده و روی سنگهاسه رج آجر چهار گوش چیده شده است.
پل فرسفج
این پل در روستای فرسفج تویسرکان بر روی یکی از شعبههای قلقل رود احداث شدهاست. پل فرسفج از نظر قدمت به دوره صفویه مربوط است. طول و عرض پل بسیار کم و سه دهانه بزرگ آبرو، با قوس جناغی دارد و در حد فاصل آنها دو طاقنمای کوچک به چشم میخورد. مصالح اصلی پل از سنگ و آجر است.